Nieuws

05 mei 2024

Alliance Francaise La Haye presenteert: André Simony

Op zaterdag 15 juni verzorgt de Franse gitarist André Simony een optreden getiteld: 'Europa vóór Europa' 

Alliance Francaise La Haye presenteert: André Simony

"Europa avant Europa"

De artistieke omzwervingen van de afgelopen eeuwen hebben een ongekende dynamiek gecreëerd binnen de muzikale, pictorale en literaire creatie. De afdruk van deze proliferatie en deze uitwisselingen verschijnt duidelijk in het klassieke repertoire, ruim vóór de komst van een ‘geconstitueerd’ Europa.

De voor dit muzikale moment gekozen werken zijn dus evenveel kruisingen en spelen van invloeden die zijn ontstaan tijdens deze vruchtbare ontmoetingen in artistieke centra en muzieksalons in alle hoofdsteden. 
Tarrega, op het kruispunt van een Italiaans muziekgenre en een Spaanse serenade, Fernando Sor die de opera van Mozart aanpast aan de Beethoveniaanse klassieker met een vleugje Catalaans schrift?
De voorgestelde overweging zal concreet de realiteit illustreren van deze verstrengeling die getuigt van een flamboyant artistiek Europa, stralend voorbij de grenzen waarin het geboren werd.

 

 

Zaterdag 15 juni 2024, aanvang 20.00 uur

Kaartverkoop ter plaatse
Entreeprijzen: Volwassenen €10 ,-  (€15,-  met de CD)

Kinderen onder de 18 jaar €5,- 

 

Video's: 

https://www.youtube.com/@andresimony1634/videos

 

André Simony was zeven jaar oud toen zijn oom, een amateurgitarist, hem zijn eerste kleine stukjes
leerde en hem kennis liet maken met de wereld van de gitaar. Tegenwoordig zijn er bijna 60 jaar
verstreken, is de passie intact en blijft zijn reis als muzikant rijk en niet te classificeren. Zijn leven was in de eerste plaats een lange roeping als hoogleraar, die hij verrijkte met een universitaire opleiding, waarna hij klinisch psycholoog werd. Een concertcarrière dicht bij het publiek, in verschillende formaties (alleen, in een klein ensemble of met een orkest) neemt hem mee op de wegen van Frankrijk, Marokko, Israël, Duitsland, Spanje,Italië, Nederland, België... hij houdt van plaatsen en geeft er de voorkeur aan die ontmoetingen en  met toeschouwers aanmoedigen. Een van zijn prioriteiten was om muziek naar plaatsen te brengen waar deze normaal gesproken niet werd uitgenodigd. Hij ging dus op zoek naar een “gehinderd” publiek (ouderen, gevangenen, patiënten met psychische stoornissen, vluchtelingen, enz.).
Hij volgde een klinisch psycholoog, begeleid door talrijke professionele muzikanten. Als
muziektherapeut heeft hij gewerkt met kinderen met autismespectrum symptomen.
Sinds zijn gevangenschap publiceert hij regelmatig video's op zijn YouTube-kanaal, als miniconcerten, om contact te houden met het publiek. Zijn repertoire belichaamt perfect de rijkdom van de gitaar. André Simony heeft ervoor gekozen zijn leven als muzikant te wijden aan zijn twee professionele dimensies, die voor hem essentieel zijn: overdracht en therapeutische ondersteuning. Deze specificiteit, ongebruikelijk onder muzikanten, stelt hem in staat om zijn publiek veel meer te bieden dan een eenvoudig concert.